Blog

hétfő, 15 június 2015 18:03

2015 május

Írta:

Cikk a Budapesti találkozó kapcsán az európai szervezetekről és mozgalmaikról:

www.origo.hu/itthon/20150527-betores-lakhatas-kilakoltatas-alkotmanyos-jog-olaszorszag-spanyolorszah.html

vasárnap, 31 máj. 2015 18:01

2015 május, Budapest

Írta:

A találkozóra az Auróra közösségi központban került sor: www.facebook.com/auroraunofficial

A Budapesti találkozón bemutatkozott a Közélet iskolája, melynek céljai számos ponton egyeznek az Európai Népiskoláéval, azzal a jelentős különbséggel, hogy a Közélet Iskolája a helyi szintű tudásátadással foglalkozik. Szerintük elsősorban a helyi szinten lehet az aktivisták valós ismeret-igényét szolgálni, olyan programokkal, mint pl. a politikai hírek közös elemzése. Az Európai szintű Népiskola kialakításához vagy ahhoz való csatlakozáshoz a helyi szintű tudásátadási tapasztalatok kialakítására és megerősítésére van szükség.

www.kozeletiskolaja.hu/page/bloghttp://www.kozeletiskolaja.hu/page/blog

szombat, 31 január 2015 17:55

2015 január, Róma

Írta:

A találkozó során látogatást tettünk a „Lucha y Siesta (LyS)” központban, a Róma egyik külső kerületében működő, munkanélküliséggel, és szociális problémákkal sújtott nőket befogadó közösségi házban. Az épület eredetileg a római közlekedési vállalat használatában volt, és az 1990-es évek óta üresen állt. Az egyesület 2008-ban egy házfoglaló akció során elfoglalta a használaton kívüli épületet, majd, a közösségi ház kialakításával párhuzamosan tárgyalásokba kezdett a római önkormányzattal mely végül hivatalosan is átengedte az épületet. A közösségi ház 15 szobából illetve közös helyiségekből áll, 70 nő lakott itt összesen a fennállása óta, és körülbelül 300-an részesültek szociális, jogi, vagy pszichológiai segítségben.

luchaysiesta.wordpress.com

szombat, 05 július 2014 17:40

2014. Június, Barcelona

Írta:

A találkozón a megbeszéléseken kívül több látogatáson részt vettünk. Többek között ellátogattunk a PAH - Plataforma de Afectados por la Hipoteca – oszágos szervezet barcelonai központjába, és alkalmunk nyílt megtekinteni az egyik találkozójukat, ahol a lakáshitel fizetési képtelenség miatt kiköltöztetéssel fenyegetett vagy sújtott lakosoknak nyújtanak segítséget a platform aktivistái (akik általában maguk is érintettek, vagy érintettek voltak). Az első este egy utcabálra hívtak meg bennünket ugyanennek a szervezetnek a képviselői: az utcabált egy sikeres házfoglaló alkalmából szervezték: sikerült ugyanis elérni, hogy a bank a hitelfizetésre képtelen családot ne lakoltassa ki, hanem ehelyett a család szociális bérlőként kedvezményes bérleti díj ellenében továbbra is bent maradhasson.

A PAH-hal kapcsolatos információk elérhetők itt:
afectadosporlahipoteca.com

Bejelentkezés